2018. február 8., csütörtök

Kultikus darab a Belvárosi Színházban - Dühöngő ifjúság

2018. március 16-án, a Belvárosi Színházban mutatják be John Osborne világhírű klasszikusát, a Dühöngő ifjúságot, Nádasdy Ádám fordításában, Znamenák István rendezésében, Szabó Kimmel Tamás, Kovács Patrícia, Ötvös András, Járó Zsuzsa és Papp János szereplésével. A téma ismerős: mennyire kell és hogyan lehet megfelelni a társadalmi elvárásoknak, mit tehetnek a lázadó fiatalok azért, hogy változtassanak a számukra nehezen elfogadható társadalmi körülményeken. A bemutató aktualitását az adja, hogy ami egykor a huszonévesek problémája volt, mára későbbre kitolódott, és sokan még harminc fölött is céltalanul keresik a fogódzót az egyre idegenebb világban.
A főhős, Jimmy Porter (Szabó Kimmel Tamás) jazz trombitás, aki sokat vár az élettől, és képtelen elfogadni a társadalmi elvárásokat: nem akar beletörődni, hogy rá is  a rettegett középosztálybeli életmód várhat. Felesége, Alison (Kovács Patrícia) viszont gazdag középosztálybeli lány, és apja (Papp János) elvei mentén egyre kevésbé érti meg a fiút, akinek szabad szellemébe egykor beleszeretett. A közös lakásban velük él a jó barát, Cliff (Ötvös András), aki afféle humoros villámhárítóként tompítja a néha csapkodó villámokat.  Ezek a villámok még viharosabban csapkodnak, amikor megérkezik Alison régi barátnője, Helena (Járó Zsuzsa). 
Osborne saját házasságának élményeit írta meg – alig több mint két hét alatt – ebben a forradalmi művében, mely egy csapásra ismertté és népszerűvé tette őt az egész világon. Először jelentek meg a színpadon a dühös fiatalok, akik új elvárásokkal, új problémákkal és új hangon szóltak hozzá a világhoz. A színdarab hamar klasszikussá vált, több filmes feldolgozást és számtalan színpadi felújítást megélt.
Szereplők: Szabó Kimmel Tamás, Kovács Patrícia, Ötvös András, Járó Zsuzsa, Papp János
Stáb: 
Díszlet - Znamenák István
Fordító - Nádasdy Ádám
Jelmez - Cselényi Nóra
Dramaturg - Zöldi Gergely
Grafika - Csáfordi László
Rendező munkatársa - Kovács Henrietta
Rendező - Znamenák István
Producer - Orlai Tibor


Márciusi előadások: 2018. március 16.,17., 23. 19 óra, Belvárosi Színház


This is the [very] American trailer for the screen adaptation of John Osbourne's groundbreaking play Look Back in Anger.
It misses the whole point of the play and the character of Jimmy Porter, but it is fascinating to watch.
If you get a chance, watch the film. It is magnificent.

Nincsenek megjegyzések: