2012. augusztus 5., vasárnap

Szerencsés találkozások - 5. Ördögkatlan Fesztivál 2012

A Szerencsés Találkozások a Karaván Művészeti Alapítvány projectje, melyben cigány és nem cigány fiatalok dolgoznak együtt és hoznak létre közös produkciókat bizonyítva, hogy külömböző kultúrák és etnikumok között is lehetnek szerencsés találkozások. Mivel mi is résztvettünk a programon - ki tevőlegesen, ki csak nézőként -, ezért a szombati napon Kisharsányba szorultunk.
Persze azért más produkciókba is belecsöppentünk. A napot a Roma & Magyar Progresszívzeneiworkshopon kezdtük - igen, így egybeírva határozták meg a címét :) -, ahol Both Miklós vezetésével igazán jó hangulatú próbának lehettünk szem és fűltanúi. (Sajnos a programtorlódások miatt a koncertjüket ma valószínűleg nem tudjuk megnézni...) Végre sikerült időt szakítani Böröcz András rendkívüli tárlatvezetésére a Vylyan pincében. A külföldön élő és alkotó művész igazán élvezetesen és szimpatikusan mesélt alkotásairól, módszereiről és nem hagyta behúzni magát az egyik vendég kérdéseinek politikai csövébe (jó kis képzavar, he, he). Óhajunkra egy rövid időre még hordó-performansza hordójába is beöltözött.
Lent, a faluban még belepillantottunk a rendhagyó és játékos kisharsányi idegenvezetésbe, majd várt minket a Show folytatódik produkció. A Mediawave-esek figyelő kamerái előtt folyt az utolsó próba és az előadás a dugig megtelt tornateremben. Az interaktív színdarab nem volt mentes a hangos tetszésnyilvánítástól. (A Show-ról már írtunk régebben, most gonoszul azt mondom, ha valakit érdekel, keressen rá!) Az előadást rövid beszélgetés követte az érdeklődő nézők és az alkotók között. Közben a Karaván Família leköltözött a Kovács Udvarházba, ahol táncba csábították a vidám fesztiválozókat.
A focipályán még sikerült elcsípnünk a francia Gran Kino-t, akik - ha nagyon meg kellene határoznom - pszihedelikus progresszív fílmzenét játszottak. Tetszett bennük, hogy direktbe nem keresték a közönség kegyeit, ha kórusra volt szükségük, akkor megénekeltették, de befelé fordulva, szinte csak maguknak játszottak, mégis (vagy talán pont ezért) belevarázsoltak saját világukba. Keresni fogjuk októberben megjelenő, 1989 című lemezüket (bakelit!)
Számunkra az est zárását a Csángálló jelentette, akik - először a történelemben - Both Miklóssal kiegészülve húzták fáradhatatlanul a talpalávalót.



5. Ördögkatlan hangulatok 4 from simarafoto on Vimeo.

Nincsenek megjegyzések: